Domowy przecier pomidorowy

4.78 (165 ocen)

  • 4 godz.

Smak i aromat świeżych pomidorów zamknięty w słoiczku,czyli domowy przecier pomidorowy.

  • 4 godz.

Składniki:

  • spora ilość pomidorów (u mnie na porcję 4 kg )

    sól do smaku (daję morską gruboziarnistą 2 płaskie łyżki)

    cukier do smaku (daję 1 łyżkę)

    kwasek cytrynowy (1/4 małej łyżeczki)
Wystaw ocenę:

4.78 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Gotować do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier i kwasek ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty.

    Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier pomidorowy możemy przechowywać do następnego roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować