Domowy pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika i filety pokroić na mniejsze kawałki, wątróbki oczyścić z błonek i żyłek, przełożyć do dużego garnka, dodać warzywa, przyprawy i zalać zimną wodą. Gotować do miękkości. Następnie wyjąć mięso i warzywa, ostudzić. W wywarze namoczyć kajzerkę, po 5 min. wyjąć i delikatnie odcisnąć. Wywar przelać przez sitko i zostawić.
Ugotowane mięso z królika obrać z kości. Następnie mięso, warzywa i kajzerkę zmielić w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera. Zmielone składniki przełożyć do miski, dodać 2 surowe jajka i przyprawy oraz można dodać kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Całość wymieszać na jednolitą masę.
Foremki wysmarować margaryną, na dno posypać kilka ziarenek kolorowego pieprzu, przełożyć masę. Wierzch pasztetu dobrze uklepać łyżką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 70 minut, aż wierzch zbrązowieje.
Przed podaniem wystudzić.
Smacznego!
Porady
Wywar można wykorzystać jako rosół lub bazę do innej zupy.
Komentarze