Domowy pasztet z królika

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Szybki przepis na pasztet

  • 60 min

Składniki:

  • 1 sprawiony królik (ok. 1–1,5 kg)
    500g wątróbek drobiowych
    2 filety drobiowe
    2 marchewki
    1 pietruszka (korzeń)
    1 por
    1 cebula
    3 kostki warzywno-drobiowe
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego

    1 kajzerka
    2 jajka surowe
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki pieprzu
    pieprz kolorowy ziarnisty

    margaryna do wysmarowania foremek
    2 foremki aluminiowe
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowy pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika i filety pokroić na mniejsze kawałki, wątróbki oczyścić z błonek i żyłek, przełożyć do dużego garnka, dodać warzywa, przyprawy i zalać zimną wodą. Gotować do miękkości. Następnie wyjąć mięso i warzywa, ostudzić. W wywarze namoczyć kajzerkę, po 5 min. wyjąć i delikatnie odcisnąć. Wywar przelać przez sitko i zostawić.
    Ugotowane mięso z królika obrać z kości. Następnie mięso, warzywa i kajzerkę zmielić w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera. Zmielone składniki przełożyć do miski, dodać 2 surowe jajka i przyprawy oraz można dodać kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Całość wymieszać na jednolitą masę.
    Foremki wysmarować margaryną, na dno posypać kilka ziarenek kolorowego pieprzu, przełożyć masę. Wierzch pasztetu dobrze uklepać łyżką.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 70 minut, aż wierzch zbrązowieje.
    Przed podaniem wystudzić.
    Smacznego!

Porady

Wywar można wykorzystać jako rosół lub bazę do innej zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować