Swojski paprykarz z łososiem

4.5 (165 ocen)

Pyszny swojski paprykarz, który każdy może przygotować w domu.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    250g wędzonego łososia
    2 cebule
    sól, pieprz czarny i ziołowy
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżka sosu sojowego
    ketchup lub przecier pomidorowy (najlepiej bez konserwantów)
    pół woreczka ugotowanego ryżu

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paprykarz

Swojski paprykarz z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cebulę skroić w bardzo drobną kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.
  • 2. Marchew, pietruszkę i paprykę smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju, następnie dusić dolewając wody aż zmięknie. Dodać cebulę i smażyć wszystko mieszając do zeszklenia. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać sos sojowy i ketchup, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
  • 3. Wędzonego łososia zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać razem z ugotowanym ryżem do pasty warzywnej, wymieszać.
  • 4. Przełożyć wszystko do pojemnika, zamknąć i wstawić na parę godzin do lodówki do przegryzienia smaków. Podajemy z pieczywem.

Porady

Ketchup lub przecier dodajemy według uznania. Jeśli ktoś woli rzadszy paprykarz - dodajemy więcej, jeśli bardziej gęsty - mniej. Jeśli ktoś nie lubi, sos sojowy można pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować