Swojski paprykarz z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i cebulę skroić w bardzo drobną kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.
2.Marchew, pietruszkę i paprykę smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju, następnie dusić dolewając wody aż zmięknie. Dodać cebulę i smażyć wszystko mieszając do zeszklenia. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać sos sojowy i ketchup, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
3.Wędzonego łososia zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać razem z ugotowanym ryżem do pasty warzywnej, wymieszać.
4.Przełożyć wszystko do pojemnika, zamknąć i wstawić na parę godzin do lodówki do przegryzienia smaków. Podajemy z pieczywem.
Porady
Ketchup lub przecier dodajemy według uznania. Jeśli ktoś woli rzadszy paprykarz - dodajemy więcej, jeśli bardziej gęsty - mniej.
Jeśli ktoś nie lubi, sos sojowy można pominąć.
Komentarze