Domowy miód z mniszka

5 (175 ocen)

Pyszny, słodki, idealny do wypieków, a także do zimowej zdrowej herbatki :)

Składniki:

  • 400 kwiatów mniszka
    1l wody
    1l cukru
    sok z 3 cytryn
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Domowy miód z mniszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 świeżych, w pełni rozwiniętych koszyczków kwiatów bez zielonych części dokładnie myjemy, zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem przez około godzinę. Przecedzamy płyn przez czystą gazę. Pozbywamy się kwiatków, a mniszkową wodę wlewamy do garnka i dodajemy kilogram cukru. Całość ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy jeszcze przez 2 godziny na wolnym ogniu. Potem przelewamy go do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Miód z mniszka

To może cię zainteresować