Domowy Makaron

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mój tata bardzo lubi makaron (zresztą mam to po nim :) ), więc specjalnie dla niego przygotowałam domowy makaron.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 jajka
    ok 1/3 szklanki wody (patrz przepis)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tagliatelle

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnice. Robimy w niej dołek, wbijamy jajka. Dodajemy odrobinę wody i soli. Nie dodajemy od razu 1/3 szklanki wody do pozostałych składników, ponieważ jajka są różnej wielkości i może się okazać, że nie dodamy aż takiej ilości wody. Z drugiej strony może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej niż 1/3 szklanki wody.
  • Ciasto na makaron 2. Ciasto musi być elastyczne, nie lepkie i nie za twarde. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na około kwadrans aby odpoczeło.
  • Pokrojony makaron przed ugotowaniem 3. Ciasto wyjmujemy folii i dzielimy na 4 lub więcej części. Następnie przekładamy na stolnice i bardzo cienko wałkujemy. W czasie wałkowania ciasto podsypujemy mąką aby się nie kleiło do blatu.
    Nożem (lub maszynką) dzielimy ciasto na wybrane części. Ja zwykle gotuje go od razu przez kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować