Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnice. Robimy w niej dołek, wbijamy jajka. Dodajemy odrobinę wody i soli. Nie dodajemy od razu 1/3 szklanki wody do pozostałych składników, ponieważ jajka są różnej wielkości i może się okazać, że nie dodamy aż takiej ilości wody. Z drugiej strony może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej niż 1/3 szklanki wody.
2.Ciasto musi być elastyczne, nie lepkie i nie za twarde. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na około kwadrans aby odpoczeło.
3.Ciasto wyjmujemy folii i dzielimy na 4 lub więcej części. Następnie przekładamy na stolnice i bardzo cienko wałkujemy. W czasie wałkowania ciasto podsypujemy mąką aby się nie kleiło do blatu.
Nożem (lub maszynką) dzielimy ciasto na wybrane części. Ja zwykle gotuje go od razu przez kilka minut.
Komentarze