Domowy makaron

4.5 (169 ocen)

Chyba nie trzeba go zachwalać... jego smak znają chyba wszyscy :) Najbardziej smakuje mi taki grubo skrojony, nierówny. Wtedy wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron.Moja babcia często mnie rozpieszczała mleczną zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych..

Składniki:

  • 2 jajka
    łyżka miękkiej margaryny lub oleju
    szczypta soli
    ok 300 g mąki pszennej+ do podsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dania z makaronem

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam szklankę mąki, robię dołeczek, wbijam jajka i dodaję margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam w ciasny rulon i skośnie kroję nożem, rozsypując je na oprószoną mąką stolnicę.
    Ciasto można pokroić w długie pasy i kroić na cienkie paseczki. Otrzymamy wtedy makaron równej długości.
    Oczywiście każdy zrobi wg własnych upodobań i wg tego do jakiego dania go użyje ;)

Porady

Makaron domowy można ugotować od razu lub rozsypać na czystej ściereczce lub papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. W papierowym, przewiewnym opakowaniu można go przechowywać ok 2-3 dni, dłużej nie próbowałam ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować