Domowy majonez w minutę

4.5 (191 ocen)

  • 5 min

Domowy majonez w minutę. Majonez jest delikatny, kremowy i puszysty.

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki na majonez

    olej rzepakowy 300 ml
    świeże, sparzone jajka 2
    musztarda 1 łyżeczka
    ocet biały winny 1 łyżeczka
    sól, pieprz, szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Domowy majonez w minutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Olej przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy musztardę, ocet, przyprawy i sparzone jajka. Końcówkę blendera umieszczamy na dnie naczynia i zaczynamy miksowanie. Gdy na dnie zacznie tworzyć się gęsta, kremowa masa końcówkę blendera stopniowo przesuwamy do góry. W ten sposób miksujemy do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ masa na tym etapie może niepotrzebnie się rozrzedzić lub zważyć. Jeśli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję majonezu, wystarczy dodać dodatkowa porcję oleju ( 1/3 szklanki ) i czynność z miksowaniem powtórzyć. Majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować