Domowy kwas chlebowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na kwas znalazłam w starej książce kucharskiej.

Składniki:

  • ● 50 dag razowego chleba żytniego
    ● 15 dag cukru
    ● pokrojona cytryna
    ● 1 dag drożdży

Domowy kwas chlebowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb kruszymy. Zalewamy
    8 litrami gorącej wody.
    Studzimy. Dodajemy cukier,
    cytrynę i drożdże rozpuszczone
    w odrobinie wody. Przykrywamy i odstawiamy
    na 12 godzin. Przecedzamy.
  • 2. Kwas wlewamy do słoików
    i szczelnie zakręcamy.
    Odstawiamy na 6 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy