Domowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Piernik: żółtka utrzeć z kryształem,dodać olej, margarynę z połową cukru pudru, dodać do niej żółtka, dżem, śmietanę, kakao mąkę i sodę zalaną łyżeczką octu. Wszystko starannie wymieszać. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę z reszta cukru pudru. Piec 30- 40 min w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu zebrać część ciasta z wierzchu i pokruszyć.
2. Masa: śmietanę schłodzić, czekoladę zetrzeć na grubych oczkach, żelatynę rozpuścić. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie delikatnie połączyć z czekoladą.
3. Banany obrać, przekroić na pół wzdłuż i wszerz, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na pierniku, wyłożyć masę śmietanową i posypać kruszonką z piernika.
Komentarze