Domowy kopiec kreta

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Zrobiłam ten wypiek dla mojego chłopaka, oszalał z zachwytu.

  • 30 min

Składniki:

  • Piernik: 4 jajka,1,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. kryształu, 2/3 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. śmietany 12%, 2 łyżki kakao, 4 łyżki dżemu jabłkowego, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka octu,1/2 margaryny, łyżka oleju.
    Masa: 500 ml śmietany 30%, 6 kostek gorzkiej czekolady, łyżka żelatyny
    Ponadto: 6 bananów,cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do ciasta. 1. 1. Piernik: żółtka utrzeć z kryształem,dodać olej, margarynę z połową cukru pudru, dodać do niej żółtka, dżem, śmietanę, kakao mąkę i sodę zalaną łyżeczką octu. Wszystko starannie wymieszać. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę z reszta cukru pudru. Piec 30- 40 min w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu zebrać część ciasta z wierzchu i pokruszyć.

    2. Masa: śmietanę schłodzić, czekoladę zetrzeć na grubych oczkach, żelatynę rozpuścić. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie delikatnie połączyć z czekoladą.

    3. Banany obrać, przekroić na pół wzdłuż i wszerz, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na pierniku, wyłożyć masę śmietanową i posypać kruszonką z piernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować