Domowy kisiel porzeczkowy, to dobry pomysł, gdy mamy ochotę na coś prostego i słodkiego. Jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilkę. Warto zrobić samemu w domu. Będzie zdrowiej :D Polecam!
Składniki:
420g. czerwonej porzeczki
1 1/2 szkl. wody
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Domowy kisiel porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki, cukier i 1 szklankę wody umieścić w garnku i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek porzeczek. Ponownie umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia.
2. Przesianą mąkę rozpuścić w pozostałej wodzie. Mieszankę dodać do gotujących się porzeczek. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia.
3.Jeszcze ciepły kisiel przelać do 4 pucharków, lub wysokich szklanek. Udekorować porzeczkami. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Komentarze