Domowy kisiel porzeczkowy

0 (0 ocen)

Domowy kisiel porzeczkowy, to dobry pomysł, gdy mamy ochotę na coś prostego i słodkiego. Jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilkę. Warto zrobić samemu w domu. Będzie zdrowiej :D Polecam!

Składniki:

  • 420g. czerwonej porzeczki
    1 1/2 szkl. wody
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    kilka porzeczek do dekoracji

Domowy kisiel porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki, cukier i 1 szklankę wody umieścić w garnku i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek porzeczek. Ponownie umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Przesianą mąkę rozpuścić w pozostałej wodzie. Mieszankę dodać do gotujących się porzeczek. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia.
  • 3. Jeszcze ciepły kisiel przelać do 4 pucharków, lub wysokich szklanek. Udekorować porzeczkami. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy