Domowy kisiel jagodowy

4.51 (176 ocen)

  • 5 min

Bardzo łatwy kisiel, jednocześnie pięć razy smaczniejszy niż ten z torebki :)

  • 5 min

Składniki:

  • 4 porcje:
    1 litr wody
    300g świeżych jagód
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Domowy kisiel jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody przepłukać, usunąć resztki liści i innych fragmentów runa leśnego. 50g odłożyć do dekoracji i wzbogacenia faktury kisielu o całe owoce. Resztę wsypać do garnka, zasypać cukrem i dusić przez kilka minut, aż się rozpadną i powstanie sok z kawałkami owoców.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach wody. Resztę wody dodać do jagód.
  • 3. Przed zagotowaniem dolać mąkę ziemniaczaną (nie można dodawać do gotującego się płynu, bo zrobią się kluchy). Całość dokładnie rozmieszać i zagotować, żeby mąka nie była surowa.
  • 4. Do miseczek lub szklaneczek wsypać po 2 łyżeczki jagód, zalać kisielem i posypać resztą jagód na wierzch. Dzięki temu w kisielu mamy też całe jagody, które przyjemnie wzbogacają fakturę kisielu.

Porady

Ilość cukru trzeba dostosować do własnych upodobań i słodkości jagód. Taka ilość mąki ziemniaczanej daje kisiel półpłynny, jeśli wolimy gęstszy trzeba zwiększyć ilość mąki. Mąkę ziemniaczaną można stosować zamiennie ze skrobią kukurydzianą. Jednak mąka ziemniaczana jest łatwiej dostępna i tańsza. W podany sposób można przygotować kisiel z dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować