Ketchup domowy z dodatkiem jabłek jest wprost wyborny, bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Sekretem znakomitego smaku są dobrze dojrzałe pomidorów oraz długi czas gotowania na małym ogniu. W naszym domu przepis jest od kilkunastu lat i powtarza się co roku tylko ten.
4.48 (174 ocen)
Porady
Przepis na ketchup domowy jest u nas od kilkunastu lat. Mama robi go co roku, a teraz ten smaczny sos robię i ja. Ketchup jest wyborny, bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Sekretem znakomitego smaku są dobrze dojrzałe pomidorów oraz długi czas gotowania na małym ogniu. U mnie trwa to nawet trzy dni. Każdego dnia całość gara doprowadzam do wrzenia, gotuję zawartość przez 30-40 minut. Powtarzamy tą czynność 3 razy przez kolejne 3 dni. Gdy odparuje nadmiar wody, przelewam gorący ketchup do słoików lub butelek, wlewam na wierzch trochę oleju, zakręcam i wkładam gorące pod koc. Potem do spiżarni, a z niej na stół. W tym przepisie oprócz pomidorów używa się również jabłek. Dodatek jabłek oraz cebuli wzbogaca smak i naturalnie zagęszcza ketchup.
Komentarze