Domowy ketchup z jabłkami

4.48 (174 ocen)

  • 6 godz.

Ketchup domowy z dodatkiem jabłek jest wprost wyborny, bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Sekretem znakomitego smaku są dobrze dojrzałe pomidorów oraz długi czas gotowania na małym ogniu. W naszym domu przepis jest od kilkunastu lat i powtarza się co roku tylko ten.

  • 6 godz.

Składniki:



  • SKŁADNIKI: czas przygotowania od 5 godzin do trzech dni

    4 kg dojrzałych pomidorów
    1 kg cebuli
    1 kg jabłek
    1-2 papryczki chilli
    6 ząbków czosnku
    1/3 szklanki oleju
    przyprawy: liść laurowy, papryka słodka, pieprz, sól, cayenne, cukier, ziele angielskie, goździki, gałka muszkatołowa, kwasek cytrynowy
    Kila łyżek oleju do słoiczków



Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i wrzucić do dużego i wysokiego gara. Jabłka i cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do pomidorów. Wrzucić ząbki czosnku, papryczkę chilli,liście laurowe, ziele angielskie i goździki.Wszystko razem rozgotować. Rozgotowane warzywa rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sito. Dzięki temu ketchup będzie gładki i aksamitny (bez pestek i skórek). Nie będzie nam się też tak przypalać podczas procesu gotowania/smażenia. Do przetartych pomidorów wlać olej, wsypać łyżkę soli. Gotować na małym ogniu przez ok 30-40 minut, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Zostawić aż przestygnie i ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 30 minut. Powtórzyć czynność przez kolejne dwa dni.
  • 2. Gdy ketchup odparuje i będzie już wystarczająco gęsty, doprawić całość pozostałymi przyprawami (cukrem, gałka, słodką papryką, kwaskiem i solą).
    Gorący ponalewać do wyparzonych i suchych słoiczków, na wierzch ketchupu wlać po łyżeczce oleju i dokładnie zakręcić słoiki. Schować pod koc, do pasteryzacji. Pokrywki nie powinny być wypukłe. Zimny przechowywać w spiżarni.
    Uwaga! Jeśli dysponujemy czasem, ketchup można zrobić i w kilka godzin. Ważne jest, żeby odparował nadmiar wody z pomidorów i ketchup nabrał mocy i aromatu przypraw. U nas w domu, zawsze było dużo obowiązków i często z braku czasu, niektóre przetwory robiło się etapami (ketchup, dżem).
    Smacznego :)

Porady

Przepis na ketchup domowy jest u nas od kilkunastu lat. Mama robi go co roku, a teraz ten smaczny sos robię i ja. Ketchup jest wyborny, bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Sekretem znakomitego smaku są dobrze dojrzałe pomidorów oraz długi czas gotowania na małym ogniu. U mnie trwa to nawet trzy dni. Każdego dnia całość gara doprowadzam do wrzenia, gotuję zawartość przez 30-40 minut. Powtarzamy tą czynność 3 razy przez kolejne 3 dni. Gdy odparuje nadmiar wody, przelewam gorący ketchup do słoików lub butelek, wlewam na wierzch trochę oleju, zakręcam i wkładam gorące pod koc. Potem do spiżarni, a z niej na stół. W tym przepisie oprócz pomidorów używa się również jabłek. Dodatek jabłek oraz cebuli wzbogaca smak i naturalnie zagęszcza ketchup.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Chili Jabłka Ketchup Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować