1.Mleko podgrzać, do ciepłego mleka dodać cukier i wkruszyć drożdze. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pierś pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić pomidora, ogórka, paprykę w kostkę . Cebulę w półplasterki. Kapustę poszatkować.Pieczarki obgotować i pokroić w plasterki. Wyjąć mięso i podsmażyć na oleju razem z pieczarkami i połową cebuli. Resztę warzyw wymieszać razem w misce i doprawić solą i pieprzem. wstawić do lodówki.
Kiedy zaczyn wyrośnie dodać do niego sól i olej, wsypywać pomału mąkę i wyrabiać gładkie ciasto, musi być pulchne i dobrze wyrobione. Odstawić do wyrośnięcia.
Wymieszać składniki na sos czosnkowy.
Wyrośnięte ciasto urormować w wałek i podzielić na 3. Każdą część rozwałkować na owalny placek. Na połowę nałozyć mięsny farsz a drugą połowę polać keczupem.
2. Placek złożyć na pół, boki zlepić palcami i widelcem. W taki sam sposób zrobić resztę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 200st. Wyjąć blachę by kebaby chwilę "odpoczęły". Przełożyć porcję na talerz. Przekroić na pół, w powstałe kieszonki nakładać farsz i sos dowolnie je komponując. Smacznego
Porady
Z podanych składników wyjdą 3 duże lub 6 małych porcji.
Komentarze