Domowy kapsalon

4.5 (194 ocen)

  • 12 godz. 30 min

Coś dla kebabożerców, mięsowchłaniaczy, frytkopożeraczy. ;)

  • 12 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 kg mięsa z udek kurczaka lub indyka
    50 g przyprawy typu gyros
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    4 łyżki majonezu
    1 duży jogurt grecki
    pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    4 pomidory
    1 zielony ogórek
    1 słoiczek kukurydzy (lub puszka)
    1 biała cebula
    2 - 3 garście ulubionej sałaty
    250 g sera gouda
    5 aluminiowych, prostokątnych foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki Sosy

Domowy kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy kapsalon2 1. Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem i odkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (najlepiej całą noc),

    Następnego dnia rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oleju na patelni i podsmażamy mięso aż zrobi się miękkie i lekko chrupiące.

    Na blacie rozkładamy sobie aluminiowe foremki.

    Na dno każdej foremki układamy warstwę mięsa.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w paski / kosteczki i smażymy we frytkownicy lub pieczemy w piekarniku aż będą złote.

    Na mięsie układamy usmażone ziemniaki, posypujemy porcją sera.

    Przygotowany kapsalon zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla przez około dziesięć minut.

    W tym czasie robimy sos i sałatkę.

    Do miski przekładamy majonez, jogurt grecki, ścieramy ząbki czosnku, dodajemy połowę pęczka natki pietruszki. Doprawiamy solą i serem.

    Do drugiej miski dodajemy pokrojone pomidory, drobno posiekaną cebulę, plasterki ogórków, sałatę, kukurydzę oraz resztę natki. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

    Sałatkę przekładamy na gorący kapsalon, polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować