Domowy hamburger

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia domowe fast foody, z chęcią je przyrządzam bo wiem co w sobie zawierają.

Składniki:

  • Na 9-10 hamburgerów:

    Kotlety mięsne:
    700g pręgi wołowej
    500g łopatki wieprzowej
    1 średnia cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki wegety
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    1/2 łyęczki ziół prowansalskich
    3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    sól, maggi do smaku

    Bułki do hamburgerów
    1/2 ogórka zielnego
    1 pomidor
    1/2 cebuli
    9-10 listków salaty lub kapusty pekińskiej
    sos do hamburgerów Pudliszki
    9-10 łyżczek majonezu
    9-10 plastrów żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Fast food Hamburgery

Domowy hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa mięsna 1. Mięso zmielić wraz z cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dokładnie wyrobić rękoma.
  • Formowanie kotlecików 2. Z masy formować okrągłe kotleciki, na ich wierzchu za pomocą noża wykonać lekkie nacięcia.
  • grilowanie kotletów 3. Kotlety mięsne smażyć na grillu ok 40 min.
  • Warzywa 4. Pomidor i ogórek zielony pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
  • Hamburger 5. Bułki przekroić wzdłuż, położyć na kilka minut na grilla, w celu ich podgrzania. Spód bułki posmarować łyżeczką majonezu, nałożyć plasterek sera żółtego, kolejno kotlecik mięsny, polać sosem do hamburgerów, ułożyć liść sałaty/kapusty pekińskiej, plasterek pomidora i ogórka zielonego, przykryć wierzchem bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Pręga wołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować