Domowy hamburger

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Hamburger zrobiony od podstaw. Rodzina orzekła że jest lepszy od kupnego. Polecam zrobić bułki samemu, można je przechowywać do trzech dni. Jeżeli chodzi o dodatki można wykorzystać to co lubimy i mamy w lodówce.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • przepis na 8 sztuk

    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 dkg drożdży
    3/4 szklanki letniego mleka
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru
    3/4 łyżeczki soli
    1 jajko


    do posmarowania
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    sezam

    kotlety burgery:
    70 dkg wołowiny
    1 cebula duża
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka papryki mielonej
    1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
    sól, pieprz
    1 jajko
    olej do smażenia

    pozostałe
    2 pomidory
    2 ogórki korniszony
    1 ogórek zielony mały
    1 cebula czerwona
    szpinak baby

    sos:
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    8 plastrów sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Domowy hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrośnięte na bułki 1. Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość.
  • ciasto podzielone 2. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części.
  • bulki rosną na blszce 3. Formuję kulki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół.
  • bułki upieczone 4. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią.
  • składniki na burgery 5. Burgery:
    Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste.
  • burgery smażą się 6. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

    Sos:
    Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam.

    Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować