Domowy gulasz wołowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jednogarnkowe dania mają wielką zaletę, wszystko robi się razem przechodzi smakami a my mamy mnie zmywania. Obiad jest sycący, lekko pikantny i ozgrzewający.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
    2-3 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    6-8 średnich ziemniaków
    Kilka suszonych grzybów
    2 łyżki mąki
    Sól, pieprz, liść laurowy, rozmaryn, płatki słodkiej chilii
    Olej rzepakowy
    ½ litra wywaru wołowego

Domowy gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obgotowałam z liściem laurowym, zielem angielskim i grzybkami ok 30 minut, następnie trzeba je pokroić na kawałki wzdłuż włókien.
  • domowy gulasz wolowy 2. W rondlu podsmażamy delikatnie cebulę z czosnkiem i pokrojoną w talarki marchewką ,dodajemy kawałki mięsa, solimy, pieprzymy oprószamy mąką i chwilę zesmażamy. Całość zalewamy wywarem wołowym i przyprawiamy. Dusimy na wolnym ogniu około 25 minut dodajemy ziemniaki przekrojone na pół i dusimy jeszcze ok 30 aż mięso będzie miękkie.
    Wspaniały dodatkiem do tego dania będą ogórki kiszone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy