Jednogarnkowe dania mają wielką zaletę, wszystko robi się razem przechodzi smakami a my mamy mnie zmywania. Obiad jest sycący, lekko pikantny i ozgrzewający.
1 godz. 10 min
Składniki:
½ kg wołowiny
2-3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
6-8 średnich ziemniaków
Kilka suszonych grzybów
2 łyżki mąki
Sól, pieprz, liść laurowy, rozmaryn, płatki słodkiej chilii
Olej rzepakowy
½ litra wywaru wołowego
Domowy gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obgotowałam z liściem laurowym, zielem angielskim i grzybkami ok 30 minut, następnie trzeba je pokroić na kawałki wzdłuż włókien.
2.W rondlu podsmażamy delikatnie cebulę z czosnkiem i pokrojoną w talarki marchewką ,dodajemy kawałki mięsa, solimy, pieprzymy oprószamy mąką i chwilę zesmażamy. Całość zalewamy wywarem wołowym i przyprawiamy. Dusimy na wolnym ogniu około 25 minut dodajemy ziemniaki przekrojone na pół i dusimy jeszcze ok 30 aż mięso będzie miękkie.
Wspaniały dodatkiem do tego dania będą ogórki kiszone.
Komentarze