Domowy ekstrakt waniliowy

4.99 (150 ocen)

Samodzielnie zrobiony ekstrakt z prawdziwej wanilii jest zdecydowanie lepszy niż kupne aromaty. Wykonany na bazie alkoholu, ale alkohol nie jest wyczuwalny w zapachu, a w czasie pieczenia ulotni się.

Składniki:

  • 200 ml czystej wódki (40%)
    4 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dodatki

Domowy ekstrakt waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laski wanilii przecinamy w poprzek na połowy, a następnie nacinamy wzdłuż. Wkładamy je do 200-mililitrowej butelki z wódką. Odstawiamy w ciemne, raczej chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na co najmniej 6 tygodni - im dłużej tym lepiej. Co jakiś czas potrząsamy butelką.
  • 2. Po tym czasie już możemy używać ekstraktu. Można do niego dokładać laski wanilii po zdrapaniu ziarenek, a także uzupełniać wódką zużyty ekstrakt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować