Domowy cukier waniliowy

5 (195 ocen)

  • 5 min

Domowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, smakuje zupełnie inaczej niż ten sklepowy z dodatkiem sztucznej waniliny. Świetny do deserów, ciast i kawy.

  • 5 min

Składniki:

  • 200 g drobnego cukru
    1 duża laska wanilii
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Napoje

Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Wyskrobać miąższ i dodać go do cukru. Wymieszać, aż do połączenia się czarnych ziarenek z cukrem. Puste strąki pociąć na kawałki i również włożyć do cukru. Zakręcić słoik i wstrząsnąć.

Porady

* Jeśli użyjecie trochę cukru waniliowego, możecie uzupełnić go nowym. Wystarczy dobrze wymieszać zawartość słoika i odczekać 1-2 dni. * Jeśli użyjecie do dania czy deseru samego miąższu wanilii pusty strąk możecie dołożyć do cukru, celem wzmocnienia aromatu. * Domowy cukier waniliowy możecie używać nie tylko do aromatyzowania ciast i deserów, ale także do kawy i napojów lub posypywania nim gotowych dań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować