Domowy cukier waniliowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Domowy cukier waniliowy

  • 10 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. drobnego cukru (300 g)
    1 laska wanilii

Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypujemy do słoika lub szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy z niej nasionka. Nasionka wrzucamy do słoika z cukrem. Pustą laskę wanilii również wrzucamy do cukru. Można ją opcjonalnie przeciąć na 2-4 części. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim aż całość się wymiesza. Cukier odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie używamy go do wypieków, deserów i napojów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy