Domowy chleb tostowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na ten chleb znalazłam w książce kucharskiej Domowe Wypieki,do przepisu wprowadziłam własne zmiany.Chlebek wyszedł niezwykle puszysty.Polecam na śniadanie lub kolację.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )
    1 szklanka ciepłej wody
    2 dag drożdży
    2 łyżki masła lub margaryny
    1 jajko
    2 płaskie łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    dodatkowo:
    masło do posmarowania foremki
    mąka do posypania stolnicy
    otręby pszenne do posypania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Domowy chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąki dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie dodajemy pozostałe składniki,jajko,sól,rozczyn i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut,aż będzie gładkie,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • 4. Po tym czasie ciasto uderzamy kilka razy pięścią,żeby je odgazować,formujemy bochenek i wkładamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej otrębami,o wymiarach około 30 cm x 7 cm x 8 cm.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 5. Chlebek pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony studzimy i kroimy w cienkie kromki.

Porady

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować