Domowy chleb razowy

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Odkąd upiekłam go po raz pierwszy, gotowego chleba w sklepie już nie kupuję. Polecam spróbować!

  • 45 min

Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej, 20 dag mąki pełnoziarnistej lub razowej, 10 dag zarodków pszennych lub otrąb, 10 dag drożdży, 1 litr ciepłej wody, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soli, 15 dag słonecznika łuskanego
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i zamieszać ręką. Wsypać obie mąki, zarodki (otręby) i sól. Wlać oliwę i dodać słonecznik. Wszystko dobrze połączyć ręką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. 2 wąskie blaszki nasmarować dobrze olejem i wyłożyć przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem na 250’C. Po 10 min zmniejszyć temperaturę do 200’C i piec kolejne 45 – 50 min. Gdy wierzch się zarumieni, przykryć chlebki folią aluminiową, by się nie spaliły.

Porady

Chleb po ostudzeniu najlepiej przechowywać w lodówce, by dłużej utrzymał świeżość. Można go też zamrozić. Blaszki po nasmarowaniu olejem, można też obsypać kaszką kukurydzianą – wówczas skórka pieczywa jest bardziej chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować