Domowy chleb Beatki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chlebek znika jeszcze ciepły dzieci go uwielbiają ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej ,
    2 szklanki mąki żytniej,
    szklanka otrębów pszennych,
    1/2 szklanki słonecznika,
    łyżka siemienia lnianego,
    3/4 l wody
    3 łyżeczki soli
    10 dag drożdży

Domowy chleb beatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto 1. Mąkę wsypujemy do miski dodajemy resztę składników sypkich drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z odrobiną cukru dodajemy 3 łyżeczki mąki kiedy wyrosną wlewamy do pozostałych składników. W 1/2 litrze letniej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki soli i wlewamy do pozostałych składników dobrze wyrabiamy ciasto czekamy aż urośnie wykładamy na stolnicę dzielimy na dwie porcję i wkładamy do blaszek zostawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika spryskanego wodą i pieczemy w 200 stopniach około 60 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu smarujemy chleb wodą przykrywamy ściereczką a na ściereczkę folię aby był miękki. Smacznego

Porady

Można użyć pestek dyni,rodzynek w zależności kto co lubi ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy