Pyszny chleb wypróbuj go sam jest idealny. Najlepiej mi smakuje świeżo upieczony z miodem i dżemem a do tego ciepłe swojskie mleczko. Bez żadnych polepszaczy i konserwantów. Efekt pracochłonny ale warto :)
Domowy chleb babci ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 0,5 letniej wodzie z 2 łyżkami cukru z odrobina mąki.
Niech to podrośnie w cieple (chwilkę).
Potem dać te drożdże do garnka z mąką i tymi składnikami. Wyrabiać 30 minut, aż będą pokazywać się pęcherzyki. Niech rośnie 3 godziny w cieple.
Dać na blachy i niech znowu podrośnie parę minut.
2.Posmarować żółtkiem, posypać nasionami, makiem.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do 2 godzin.
Komentarze