Domowy chleb babci Ewy

4.51 (144 ocen)

  • 5 godz. 40 min

Pyszny chleb wypróbuj go sam jest idealny. Najlepiej mi smakuje świeżo upieczony z miodem i dżemem a do tego ciepłe swojskie mleczko. Bez żadnych polepszaczy i konserwantów. Efekt pracochłonny ale warto :)

  • 5 godz. 40 min

Składniki:

  • 20 dkg drożdży
    5 kg mąki
    1 1/2 łyżki soli
    2-3 całe jajka
    2 łyżki oleju
    woda 3-4 litry (ile zabierze ciasto)
    kminek

Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb babci ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożenie chleba do brytfanek 1. Drożdże rozpuścić w 0,5 letniej wodzie z 2 łyżkami cukru z odrobina mąki.
    Niech to podrośnie w cieple (chwilkę).
    Potem dać te drożdże do garnka z mąką i tymi składnikami. Wyrabiać 30 minut, aż będą pokazywać się pęcherzyki. Niech rośnie 3 godziny w cieple.
    Dać na blachy i niech znowu podrośnie parę minut.
  • Upieczny chleb 2. Posmarować żółtkiem, posypać nasionami, makiem.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować