Domowy chińczyk słodko-ostry

4.49 (142 ocen)

  • 20 min

Pyszna propozycja na obiad. To danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 papryka czerwona
    1 duża cebula
    1 średnia marchew
    5 krążków ananasa z puszki
    400 g pomidorów z puszki
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki sosu sojowego
    3 cm kawałek imbiru
    1/2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka przyprawy 5 smaków chińskich
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    1/4 szklanki syropu ananasowego (z puszki)
    200 g ryżu
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowy chińczyk słodko-ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple.
  • 2. Na oleju podsmażyć pokrojoną w duże kawałki cebulę. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić sosem sojowym, curry, przyprawą 5 smaków, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski. Marchew pokroić w słupki. Do mięsa dodać marchew i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę. Pomidory zmiksować z syropem ananasowym i chili. Zalać składniki na patelni. Dusić na dużym gazie do zredukowania się sosu.
  • 3. Dodać pokrojonego ananasa i chwilę dusić. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować