DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybko i zdrowo. Dzieciakom napewno posmakuje taki budyń.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    3 łyżki cukru
    1 laska wanilii lub cukier waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy budyń waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY 1. W części mleka wymieszać mąkę i żółtka.

    Resztę mleka zagotować z masłem, cukrem + nasiona z rozciętej laski wanilii i sama laska, szczypta soli..
    Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, wyjąć laskę wanilii, dodać mieszankę mączno- żółtkową i mieszając gotować do zgęstnienia.
    Przelewamy do salaterek. Podać np z kokosem i płatkami migdałowymi lub ulubionymi owocami.

Porady

Dla koloru można dodać szczyptę mielonego kardamonu, ja nie dodałam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować