Domowy budyń wanilinowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taki budyń bez obaw mogą zajadać osoby z nietolerancją glutenu :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (na 3 nieduże porcje):
    500 ml mleka
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki cukru*
    1 opakowanie cukru wanilinowego*
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka

Domowy budyń wanilinowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml mleka (ok. 1,5 szklanki) zagotowujemy z masłem i cukrami. W pozostałym mleku miksujemy mąkę ziemniaczaną i żółtka (np. za pomocą blendera). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i natychmiast obniżamy moc na palniku. Mieszamy energicznie do zagotowania i gotujemy około 1 minuty.
  • 2. Gotowy budyń przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek. Podajemy na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym, owocami.

Porady

* Biały cukier możecie zastąpić domowym cukrem z prawdziwą wanilią. Ja niestety nie by byłam w posiadaniu tego prawdziwego :/ ** Budyń możecie udekorować świeżymi owocami lub syropem owocowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy