Domowy budyń- pomysły na różne smaki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wspaniale smakuje w wiśniami z nalewki lub konfitury albo świeżymi sezonowymi owocami.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 żółtko
    1/4 laski wanilii

    do dekoracji: wiśnie z nalewki lub konfitury/ świeże sezonowe owoce/ płatki migdałów/ rodzynki/ orzechy/ czekolada/ karmel/ miód zagotowany z sokiem cytrynowym i łyżka octu balsamicznego/ żurawina

Domowy budyń- pomysły na różne smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Do szklanki dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtko, dokładnie mieszając. Do garnka z resztą mleka dodajemy cukier, cukier wanilinowy i robno pokrojoną laską wanilii. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy zawartość szklanki i energicznie mieszamy. Budyń odstawiamy do wystudzenia.

Porady

Dekoracja pozostaje kwestia gustu. Wspaniale smakuje z wiśniami z nalewki lub konfitury albo świeżymi owocami sezonowymi (np. jabłkami z cynamonem). Można go posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów, startymi na tarce płatkami czekolady, rodzynkami, orzechami, żurawiną. Polać cienką strużką karmelu, albo miodem zagotowanym z sokiem cytrynowym i łyżką octu balsamicznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy