Domowy batonik snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa czekoladowa nr 1====
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na formę (20x30) wysmarowaną masłem i wyłożoną folią aluminiową. Czekolade wyrównać i wstawić do lodówki.
Orzechowy nugat====
w garnku z grubszym dnem umieścić cukier, golden syrup i wodę. zagotować, mieszając do rozpuszczenia składników.Nastepnie gotować do 155 st C, w międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Kiedy syrop osiągnie wymaganą temperaturę, wlewamy go do białek cienkim, stałym strumieniem, cały czas miksując. Miksowac na najwyższych obrotach miksera ok 10 min, aż mocno zgęstnieje. Nastepnie wsypać orzeszki, wymieszać łyżką i wyłozyć na warstwę czekoladową.
Karmel z orzeszkami=====
W garnku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając do rozpuszczenia się składników. następnie gotujemy syrop do uzyskania temp. 170 st C ( nie mieszamy ani razu). Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i kremówkę, wymieszać, dodac orzeszki, lekko przestudzić i wyłożyć na warstwę nugatową.
Warstwa czekoladowa nr 2=====
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na karmel.
Przechowywać w lodówce
Porady
przy wykładaniu warstwy nugatowej należy lekko posmarować ręce olejem
Komentarze