Domowy Baileys

4.5 (143 ocen)

  • Łatwy

Pyszny domowy likier, któremu cięzko sie oprzeć

  • Łatwy

Składniki:

  • - kawa rozpuszczalna: 3 łyżki
    - słodzone mleko skondensowane: 250 gramów
    - brandy: 250 mililitrów
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka 30 %: 160 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Domowy baileys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami: mlekiem skondensowanym(uzywam najczęściej gotowej masy krówkowej w puszcze), brandy, ekstraktem z wanilii, śmietanką kremówką. Dokładnie schłodzić. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Likier podawać dobrze schłodzony, koniecznie z kostkami lodu.
    ps. ja przygotowywuje likier w robocie kuchennym i zdarzyło mi się raz że mieszałam na zyt mocnych obrotach i o chwilke za długo czego efektem bbyło zwarzenie - niestety trzeba stać i pilnować ale na szczęscie trwa to dośc krótko więc i pracy jest mało. Zachecam gdyż likier jest bardzo smaczny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować