Domowe Zatapiane rogaliki z konfitura rózaną-mięciutkie , puchate -idealne!!!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rogaliki z ciasta zatapianego w wodzie-sa idealne , puszyste , idealnie mięciutkie i smaczne. Nie równaja sie z tymi ze sklepu.Przepis dostałam od mamy.Czesto serwuje je moim córkom.pRZEPYSZNE!!!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
    pół szklanki mąki po podsypywania
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    120 g miękkiego masła
    1/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    20 g drożdży świeżych

    Ponadto:
    bardzo gęsta konfitura do nadziewania , u mnie była różana
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Domowe zatapiane rogaliki z konfitura rózaną-mięciutkie , puchate -idealne!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z rozczynem ze swiezych drozdzy. Wsypać do miski , dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry i wyrobic wszystko mikserem na małych obrotach. Ciasto będzie się kleiło, ale starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjać z miski i obsypując delikatnie mąką uformować z niego kulę. Kulę owinąć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zatopić cała kulę w garnku z zimną wodą

    Gdy ciasto wypłynie*( po około 30 minutach) wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm, podzielić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta kłaśćPO około pół łyżeczki nadzenia i zwijać od podstawy formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej masłem i odłożyć do wyrośniecia na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut,do zarumnienienia sie ciasta .. Po upieczeniu oprószyć pudrem .Smacznego!!

Porady

z podanych składników wychodzi około 25 rogalików mi wypłuneło ciasto po około25-30 MINUTACH cena za porcje , około 0, 90zł z rodzajami konfitur mozna szalec , praktycznie ze wszystkim sa dobre , nalezy jednak pamietac aby konfitura nie była rzadka. SĄ Proste w wykonaniu, ciasto po wyjęciu z wody fajne, puszyste

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować