Domowe zacierki – przepis podstawowy

4.85 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja babcia często gotowała mi zacierki na mleku, uwielbiałam patrzeć jak zgrabnie idzie jej skubanie ciasta

Składniki:

  • ok. 4 łyżek mąki pszennej – ilość jest zależna od wielkości jajka
    1 nieduże jajko – ja miałam takie od zaprzyjaźnionego posiadacza niosek
    szczypta soli
    odrobina mąki do przesypania zacierek
Wystaw ocenę:

4.85 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski Zacierki Dodatki

Domowe zacierki – przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane w miseczce składniki 1. Mąkę przesiałam do miseczki, posypałam szczyptą soli, rozgarnęłam na boki tworząc wgłębienie, w które wbiłam umyte wcześniej jajko.
  • Wyrobione ciasto 2. Zarobiłam widelcem, a następnie ręką wyrobiłam elastyczne, dość twarde ciasto.
  • Zacierki przesypałam mąką 3. Palcami wskazującym i kciukiem skubałam nieduże kawałki ciasta jednocześnie je wałkując. Gotowe zacierki wrzucałam do talerzyka, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się ze sobą nie pokleiły.

Porady

Takie zacierki są doskonałym dodatkiem do zupy mlecznej, kartoflanki oraz przeróżnych jarzynowych. Ja wrzucam je do zupy pod sam koniec i gotuję tylko do chwili wypłynięcia, bo lubię kiedy są al dente.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować