domowe wafle

4.5 (157 ocen)

  • 4 godz. 40 min

przepis mojej mamy, zawsze robiła je dla nas na urodziny

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • • 1 opakowanie suchych wafli (5 wafli ) (najlepiej prostokątne)
    • 1 kostka masła
    • 5 łyżek kakao
    • 3 żółtka
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem czekoladowy

Domowe wafle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka parzymy, oddzielamy białko od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą białą masę. W drugiej misce ucieramy masło na puszystą masę, po chwili dodajemy małymi porcjami naprzemiennie utarte żółtka z cukrem i kakao.
  • 2. Powstałą masę dzielimy na 3 części.
  • 3. Na wafle przekładamy 2 razy kremem czekoladowym raz dżemem i znów raz kremem czekoladowym. Na wafle kładziemy coś ciężkiego np. książki i zostawiamy na ok 3-4 godziny aby wafle się skleiły i lekko zmiękły. Potem kroimy je na kwadraty.

Porady

do kremu czekoladowego można dodać posiekane orzechy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować