Domowe trufle francuskie

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Najlepsze domowe trufle francuskie czyli pralinki z alkoholem. Małe, słodkie dzieła sztuk. Mój przepis to klasyczna wersja podstawowych oryginalnych trufli. Swój aromat zawdzięczają 100% czekoladzie oraz rodzajowi alkoholu jakiego użyjecie.

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • 200 gram czekolady gorzkiej
    30 gram masła
    3 łyżki nutelli
    40 gram cukru kryształu
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    30 ml rumu
    150 ml śmietanki kremówki 30-36%
    kakao
    orzechy laskowe opcjonalnie*
    oreo opcjonalnie*
    herbatniki opcjonalnie*

Domowe trufle francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w rondelku z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, nutellą i alkoholem, ciągle mieszając na małym ogniu.
    Następnie dodać śmietankę kremówkę, cienkim strumieniem, nie przestając mieszać.
    Następnie dodawać po trochu masło, nadal mieszając.
    W tej chwili można dodać dodatki opcjonalne*. Orzechy, oreo, herbatniki trzeba bardzo drobno posiekać, prawie na pył.
    Całość dokładnie wymieszać, do powstania gładkiej masy. I odstawić na całą noc do lodówki (ok 6 h) przykrywając folią spożywcza. Masa powinna zgęstnieć tak, że będzie można wbić w nią łyżkę.
    Formowanie. Łyżką do wydrążania kulek z melona/ arbuza wydrążać z twardej masy kulki. Pamiętając by za każdym razem zanurzyć łyżkę w gorącej wodzie.
    Następnie ścinać 1/4 tworząc tak jakby spód, natomiast u góry formować palcami dzióbek.
    Oczywiście kształt jest dowolny, można zostawić trufle w formie kulek.
    Na talerz rozsypać kakao i obtaczać w nim trufle.

Komentarze

Podobne przepisy