Najlepsze domowe trufle francuskie czyli pralinki z alkoholem. Małe, słodkie dzieła sztuk. Mój przepis to klasyczna wersja podstawowych oryginalnych trufli. Swój aromat zawdzięczają 100% czekoladzie oraz rodzajowi alkoholu jakiego użyjecie.
Domowe trufle francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w rondelku z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, nutellą i alkoholem, ciągle mieszając na małym ogniu.
Następnie dodać śmietankę kremówkę, cienkim strumieniem, nie przestając mieszać.
Następnie dodawać po trochu masło, nadal mieszając.
W tej chwili można dodać dodatki opcjonalne*. Orzechy, oreo, herbatniki trzeba bardzo drobno posiekać, prawie na pył.
Całość dokładnie wymieszać, do powstania gładkiej masy. I odstawić na całą noc do lodówki (ok 6 h) przykrywając folią spożywcza. Masa powinna zgęstnieć tak, że będzie można wbić w nią łyżkę.
Formowanie. Łyżką do wydrążania kulek z melona/ arbuza wydrążać z twardej masy kulki. Pamiętając by za każdym razem zanurzyć łyżkę w gorącej wodzie.
Następnie ścinać 1/4 tworząc tak jakby spód, natomiast u góry formować palcami dzióbek.
Oczywiście kształt jest dowolny, można zostawić trufle w formie kulek.
Na talerz rozsypać kakao i obtaczać w nim trufle.
Komentarze