Domowe sushi w tortilli

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przekąski a'la sushi w tortilli, które robią furorę na każdej imprezie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
    5 szt. tortilli
    3 łyżki octu ryżowego
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżki soli
    100 g łososia wędzonego
    1/2 awokado
    1/2 mango
    6 listków sałaty
    100 g serka philadelphia
    ogórek świeży
    sos sojowy
    sos teriyaki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Domowe sushi w tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm na powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu: Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem.
  • 3. Przygotowujemy składniki: awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paski. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na pół. Łososia wędzonego kroimy w paski. Ogórka obieramy ze skórki, wycinamy nasiona ze środka i kroimy w paski.
    Tortille podgrzewamy pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min.
    Tortille kładziemy na macie do sushi. Na ciepłe tortille układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Ryż skrapiany sosem i układamy na środku
    dodatki jakie lubimy.
  • 4. Moje połączenia to:
    - sałatka/mango/awokado/ sos teriyaki
    - łosoś wędzony/ awokado/serek philadelphia
    - łosoś wędzony/mango/awokado/sałata/sos teriyaki
    - łosoś wędzony/ ogórek/serek philadephia
    - łosoś wędzony/mango/ogórek/ sałata/ sos teriyaki
  • 5. Tortille rolujemy ciasno na pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. Układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (178 ocen)

kebab w tortilli

To może cię zainteresować