Domowe sushi w tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm na powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia.
2.W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu: Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem.
3.Przygotowujemy składniki: awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paski. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na pół. Łososia wędzonego kroimy w paski. Ogórka obieramy ze skórki, wycinamy nasiona ze środka i kroimy w paski.
Tortille podgrzewamy pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min.
Tortille kładziemy na macie do sushi. Na ciepłe tortille układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Ryż skrapiany sosem i układamy na środku
dodatki jakie lubimy.
4. Moje połączenia to:
- sałatka/mango/awokado/ sos teriyaki
- łosoś wędzony/ awokado/serek philadelphia
- łosoś wędzony/mango/awokado/sałata/sos teriyaki
- łosoś wędzony/ ogórek/serek philadephia
- łosoś wędzony/mango/ogórek/ sałata/ sos teriyaki
5.Tortille rolujemy ciasno na pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. Układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.
Komentarze