Domowe rogale

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Na śniadanie,kolację lub podwieczorek.Pyszne i chrupiące.Najlepiej smakują z domową konfiturą,ja podałam z dżemem z czarnej porzeczki własnej roboty.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    4 dag drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    5 dag masła
    pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Ciasta Rogale Rogaliki

Domowe rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i wystudzić.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut,żeby podrosły.
  • 3. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.
  • 4. Do mąki dać sól,wyrośnięte drożdże,utarte jajka,pozostałe mleko ,stopione masło i zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę ,żeby podwoiło swoją objętość.
  • Formowanie rogalików. 5. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części,uformować kule,każdą kulę wałkować osobno na stolnicy posypanej mąką.Następnie podzielić na 6 trójkątów i formować rogaliki.
  • Do pieczenia. 6. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na około 15 minut żeby podrosły.
  • 7. Rogaliki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienia.

Porady

Z przepisu wychodzi 12 rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować