Domowe risotto ze schabowym

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pewnego razu nie miałam pomysłu na obiad. Wzięłam to, co było w lodówce i wymieszałam z ugotowanym ryżem. Odtąd często robię to danie.

Składniki:

  • ● 2 usmażone kotlety schabowe (mogą być z poprzedniego dnia)
    ● 2 woreczki ryżu
    ● 2 średnie cebule
    ● czerwona papryka
    ● zielona papryka
    ● 5-6 pieczarek
    ● pęczek natki pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● curry
    ● 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Domowe risotto ze schabowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej
    wodzie, odcedzamy i wyjmujemy
    z woreczków. Natkę
    pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Kotlety schabowe
    kroimy w kostkę.
  • Domowe risotto ze schabowym 2. Cebule obieramy i kroimy
    w talarki. Papryki myjemy, przekrawamy
    na pół i usuwamy
    gniazda nasienne. Miąższ kroimy
    w kostkę. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plas terki. Olej
    rozgrzewamy. Najpierw dusimy
    cebulę, potem wsypujemy paprykę
    i podsmażamy, aż zmięknie.
    Dodajemy pieczarki i dusimy
    jeszcze ok. 10 minut.
  • 3. Do warzyw wsypujemy natkę
    pietruszki, doprawiamy solą
    i pieprzem. Dodajemy pokrojone
    kotlety i dusimy ok. 2 minut
    na małym ogniu. Wsypujemy ryż
    i doprawiamy curry. Mieszamy.
    Podajemy na ciepło.

Porady

● Do dania zamiast kotleta można dodać pokrojonego w kostkę i podsmażonego fileta z kurczaka. ● Ryż można zastąpić makaronem lub kaszą. Potrawkę można też posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować