Domowe ravioli z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, domowe ravioli,nadziewane suszonymi grzybami,w sosie śmietanowo - truflowym.

  • 30 min

Składniki:

  • na 1 porcję:

    150g mąki
    1 żółtko
    1 łyżka oleju rzepakowego
    odrobina soli

    20g suszonych grzybów
    gorące mleko
    kawałek cebuli
    sól, pieprz

    150ml śmietany 30%
    sól, pieprz
    1 łyżeczka pasty truflowej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe ravioli z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtko, olej i sól.
    Zagniatamy ciasto najpierw widelcem, później rękoma.
    Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut.

    Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę drobno siekamy i mieszamy z grzybami.
    Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i chwilę smażymy.

    Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie.
    Tniemy nożem lub radełkiem w długie, cienkie paski.
    Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy w odstępach kilkucentymetrowych,
    następnie przykrywamy drugą częścią ciasta.
    Radełkami tniemy kwadraty, tak by nadzienie było na środku.
    Widelcem dociskamy dookoła.
    Ravioli wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia.
    Odcedzamy.

    Śmietanę wlewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem.
    Gdy trochę się zredukuje, dodajemy pastę truflową.
    Gotujemy, aż sos będzie kremowy.

    Ravioli nakładamy na talerz i polewamy sosem.
    Jeśli zostanie nam farsz grzybowy, można go nałożyć na pierożki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować