Domowe quesadilla ze szpinakiem

5 (174 ocen)

  • 60 min

Domowa i wyśmienita quesadilla. Doskonała na kolację lub przyjęcia.

  • 60 min

Składniki:

  • na 8 placków domowej tortilli
    300 ml wody
    600 g mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki soli

    Dodatki:
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    300 g szpinaku świeżego
    220 g sera mozzarella (1 opakowanie)
    200 g sera żółtego
    200 g dowolnej wędliny
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Domowe quesadilla ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe quesadilla ze szpinakiem 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie schłodzić ok 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkować na 8 okrągłych placków jednakowej wielkości ok 25 cm ø ( wielkość uzależniona od średnicy patelni jaką posiadamy). Następnie na rozgrzanej suchej patelni smażyć placki ok 2 min z każdej strony.
    Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oliwie dodać posiekane ząbki czosnku, następnie dodać umyty, odsączony szpinak. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić razem ok 3 min. Na 4 plackach układamy warstwowo składniki: starkowany na grubych oczkach żółty ser, szpiank, pokrojona w paski wędlina (można ją wcześniej chwilę podsmażyć), plastry sera mozzarella i na wierzch ponownie żółty ser. Całość nakryć drugim plackiem tortill. Tak przygotowane tortille podgrzewać na suchej patelni ok 2 min z jednej i z drugiej strony dociskając łopatką placki do siebie, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
    Gotowe tortille pokroić na 6 jednakowych części.

Porady

Najlepiej smakuje serwowane na ciepło razem z różnymi sosami. Można zaoszczędzić dużo czasu jeśli wykorzystamy gotowe placki tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować