Domowa i wyśmienita quesadilla. Doskonała na kolację lub przyjęcia.
60 min
Składniki:
na 8 placków domowej tortilli
300 ml wody
600 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
Dodatki:
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
300 g szpinaku świeżego
220 g sera mozzarella (1 opakowanie)
200 g sera żółtego
200 g dowolnej wędliny
oliwa
sól
pieprz
Domowe quesadilla ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie schłodzić ok 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkować na 8 okrągłych placków jednakowej wielkości ok 25 cm ø ( wielkość uzależniona od średnicy patelni jaką posiadamy). Następnie na rozgrzanej suchej patelni smażyć placki ok 2 min z każdej strony.
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oliwie dodać posiekane ząbki czosnku, następnie dodać umyty, odsączony szpinak. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić razem ok 3 min. Na 4 plackach układamy warstwowo składniki: starkowany na grubych oczkach żółty ser, szpiank, pokrojona w paski wędlina (można ją wcześniej chwilę podsmażyć), plastry sera mozzarella i na wierzch ponownie żółty ser. Całość nakryć drugim plackiem tortill. Tak przygotowane tortille podgrzewać na suchej patelni ok 2 min z jednej i z drugiej strony dociskając łopatką placki do siebie, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Gotowe tortille pokroić na 6 jednakowych części.
Porady
Najlepiej smakuje serwowane na ciepło razem z różnymi sosami. Można zaoszczędzić dużo czasu jeśli wykorzystamy gotowe placki tortilli.
Komentarze