• Domowe ptysie z bitą śmietaną

    Dodane przez: Neblina36

  • Małe ptysie z waniliową bitą śmietaną uwielbia moja 4-letnia córka Agatka. Ja piekę korpusy, a Agatka pomaga mi je wypełnić nadzieniem. Są pyszne, bo są domowe, delikatne i słodkie. Agata uwielbia ptysie także z czekoladowym budyniem. Po prostu sprawdzony i doskonały przepis.

  • Składniki

    CIASTO NA PTYSIE::
    - mąka pszenna (tortowa/przesiana): 400 gramów
    - masło: 200 gramów
    - jajka (duże/świeże): 6 sztuk
    - woda mineralna (niegazowana): 500 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    BITA śMIETANA:
    - śmietana (30 % lub 36 %): 400 mililitrów
    - ekstarkt z wanilii (opcjonalnie): 1 łyżeczka
    - cukier: 80 gramów
    DO POSYPANIA::
    - cukier puder: 3 łyżki

  • Sposób przygotowania

    1.

    W dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą.

    2.

    Do wrzącego płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do momentu połaczenia wszystkich składników.

    3.
    ciasto ptysiowe - krok 3

    Garnek zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając około 5-6 minut.

    4.

    Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej przygotować dwie blachy.

    5.
    wyciskane ciasto ptysiowe - krok 5

    Ciasto przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm.

    6.
    porcje ciasta - krok 6

    Porcje ciasta można też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na blachę.

    7.
    ptysie-pieczenie - krok 7

    Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.

    8.
    na jednym dziecko nie poprzestanie - krok 8

    Śmietanę ubić z cukrem i ekstarktem waniliowym. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Ptysie lekko rozchylać, aby powtała kieszonka, napełniać bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem.

  • Rady

    Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Ptysie można nadziewać różnymi słodkimi kremami, budyniem, itp. Z resztek ciasta można upiec domowy groszek ptysiowy do zupy-krem ( groszek ptysiowy piecze się mniej więcej o połowę krócej). Będzie idealnym dodatkiem do zupy krem dla dzieci.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    konkurs_dzieci2, przepis_miesiąca1000
  • Polecamy:

  • Powiązane strony

  • dodaj komentarz 14 komentarzy

Dodane przez: Neblina36

Neblina36 794

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-07-05T09:24:07+02:00

9910 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Laureat konkursu

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »