Domowe ptysie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie ciast to jedno z moich ulubionych zajęć.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 margaryny
    ● 20 dag mąki
    ● szczypta amoniaku
    ● 4 jajka.
    Krem: 0,5 litra mleka
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 1,5 łyżki mąki pszennej
    ● 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● masło.
    Oraz: tłuszcz do blachy
    ● cukier puder

Domowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: miękką margarynę, szklankę wody i amoniak
    zagotowujemy, wsypujemy mąkę, mieszamy. Chwilę
    gotujemy, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy
    do uzyskania gładkiej masy. Studzimy. Wbijamy po jednym
    jajku, cały czas ucierając.
  • 2. Ciasto wkładamy do szprycy o dużym otworze. Na
    wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyciskamy koła
    o średnicy 5-7 cm, zachowując odstępy. Pieczemy 25-

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy