• Domowe ptasie mleczko

    Dodane przez: Golbuś

  • Deser smakuje jak prawdziwe ptasie mleczko i jest banalnie prosty w wykonaniu.

  • Składniki

    4 jajka
    1 szkl. cukru
    200 ml śmietany 18%
    1 opak. cukru wanilinowego
    6 łyżek stołowych żelatyny
    1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Rozpuścić galaretkę w 1 szklance gorącej wody, a gdy trochę przestygnie wlać połowę do formy, w której będziemy wykładać kolejne warstwy deseru, schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

    2.

    6 łyżek żelatyny namoczyć w szklance zimnej wody, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie można doprowadzić do zagotowania).

    3.

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szkl. cukru, zmiksować. Dodać cukier wanilinowy, 1/2 żelatyny, miksować ok. 1 minuty. Przełożyć do formy, schłodzić w lodówce.

    4.

    Żółtka, 1/4 szkl. cukru utrzeć, a następnie dodać 200 ml śmietany oraz resztę żelatyny i miksować ok. 2 minut. Przełożyć do formy i schodzić w lodówce, aż do momentu gdy masa będzie sztywna.

  • Rady

    Masy z białek i żółtek należy od razu przekładać do formy po połączeniu w nich wszystkich składników, gdyż żelatyna powoduje tężenie mas już w temperaturze pokojowej. Masy i galaretkę można przekładać wg uznania.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie
  • 6 komentarzy

Dodane przez: Golbuś

Golbuś 34

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-01T20:38:41+02:00

990 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »