Domowe pszenne tortille

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepsze tortille, są świetne do świeżych warzyw z kurczakiem jak i do zrobienia np quesadilli

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 6 sztuk):
    250 g mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml bardzo gorącej wody
    łyżka oleju

Domowe pszenne tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy gorącą wodę i olej. Mieszamy wszystko łyżką. Masę przekładamy na stolnicę i ugniatamy. Odkrajamy kawalek, rozwałkowujemy i odrysowujemy kółka np od talerza. Na rozgrzanej suchej patelni kładziemy okragły placek i smażymy ok 30 sekund z każdej strony. Gotowe.

Porady

do ciasta można dodać różne zioła które nadadzą tortilli oryginalny smak np. oregano lub bazylię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy