Domowe pierogi ruskie

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lubię wracać do klasyki - pierogi to jedno z naszych ulubionych dań!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3,5 szklanki mąki na pierogi
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka soli
    4 łyżeczki oleju
    1 jajko

    Składniki na farsz:

    600 g twarogu
    800 g ziemniaków
    4 białe cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy ognistej
    2 łyżeczki soli
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Domowe pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach albo wykorzystujemy takie z poprzedniego obiadu.
    Na maśle podsmażamy na złoto pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem.

    Twaróg, ziemniaki oraz cebulę mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Dodajemy świeżo zmieloną przyprawę ognistą i dosalamy.

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko i przysypujemy mąką. Wodę mieszamy z solą i powoli dodając wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie stanowić w miarę jednolitą kulkę, dodajemy cztery łyżki oleju i wyrabiamy dokładnie przez dziesięć minut.

    Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną wałkujemy na cieniuteńki, około milimetrowy (a nawet cieńszy) placek. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy.

    Gotowe pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować