Domowe pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach albo wykorzystujemy takie z poprzedniego obiadu.
Na maśle podsmażamy na złoto pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem.
Twaróg, ziemniaki oraz cebulę mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Dodajemy świeżo zmieloną przyprawę ognistą i dosalamy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w środku zagłębienie, wbijamy jajko i przysypujemy mąką. Wodę mieszamy z solą i powoli dodając wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie stanowić w miarę jednolitą kulkę, dodajemy cztery łyżki oleju i wyrabiamy dokładnie przez dziesięć minut.
Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną wałkujemy na cieniuteńki, około milimetrowy (a nawet cieńszy) placek. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotowe pierogi gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką.
Komentarze