domowe Pieguski

4.95 (208 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczne domowe ciasteczka o niebo lepsze o tych ze sklepu, przepis na dwie blachy ciasteczek.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 gramów miękkiego masła
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 jajo
    3/4 szklanki cukru (do całości dopełniłam 1 kopiastą łyżką cukru waniliowego)
    1 łyżeczka sody
    1/4 łyżeczki soli
    100 gramów posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
    3/4 szklanki posiekanych orzechów (mogą być włoskie laskowe, mogą być wymieszane z rodzynkami lub suszoną żurawiną)
Wystaw ocenę:

4.95 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, schłodzić, dodać jajo, cukier i cukier waniliowy, krótko zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, solą, dodać do masła z cukrami, zagnieść ciasto.
    Do ciasta dodać czekoladę, orzechy, delikatnie ugniatając wmieszać je w ciasto.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy odrywać małe kawałeczki ciasta, formować je w kuleczki, układać na blasze w odległościach około 3 cm, (ciasteczka można odrobinę spłaszczyć).
    Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować