1.Mąkę przesiać, zrobić w niej dziurkę. W dziurce robimy rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 200 g mąki i pół szklanki mleka. Wyrobić palcami i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Komentarze