Domowe pączki

0 (0 ocen)

Robię je na tłusty czwartek.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

    • 100 g drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych)

    • 100 – 150 g cukru

    • 500 ml mleka

    • 6 żółtek

    • 1 całe jajko

    • 5 – 6 łyżek oliwy lub 100 g masła

    • pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)

    • 40 ml spirytusu

    • sok z cytryny

    • pół łyżeczki soli

    Ponadto:

    • tłuszcz do smażenia

    • konfitura do nadzienia

    • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody)

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, zrobić w niej dziurkę. W dziurce robimy rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 200 g mąki i pół szklanki mleka. Wyrobić palcami i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić.

    Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.

    Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy