1.Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru.
Wlać resztę mleka, dodać tyle mąki , aby zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie, dodać żółtka ubite z cukrem , resztę mąki, sól. Wyrobić ciasto. Roztopić margarynę i wystudzić. dodać do ciasta i wyrobić.
Zostawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wykładać partiami na stolnicę. Rozwałkować na grubość palca, zaznaczyć szklanką krążki. Połowę krążków wyciąć. Na środek oznaczonych krążków nałożyć marmoladę lub po pół kostki czekolady mlecznej. Wykrojone krążki nakładać na ciasto z konfiturą, zlepić brzegi i wykrawać ponownie szklanką. Układać na deseczce lub blaszce posypanej mąką. Zostawić by wyrosły. (ok.1h)
3.Tłuszcz rozgrzać w płaskim rondlu i kłaść pączki (na małym ogniu). Gdy się zrumienią, przewrócić i smażyć z drugiej strony. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze