DOMOWE PĄCZKI

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pączki najczęściej przygotowuję w tłusty czwartek, zdarza się też ze dzieci proszą o nie bez okazji. Ten przepis sprawdził mi się, pączki zawsze wychodzą. Z resztek ciasta robię oponki i mini pączki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.8 kilograma
    - drożdże: 10 dekagramów
    - woda: 350 mililitrów
    - cukier: 0.2 szklanki
    - olej: 0.2 szklanki
    - dżem: 5 łyżek
    - konfitura (z róży): 5 łyżek

    - smalec: 4 sztuki
    - cukier puder ((do posypania)): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy wyrobić ciasto drożdżowe. Trzeba rozpuścić drożdże w cukrze i wodzie. następnie dodać olej i mąkę. Wyrobić ciasto i na około godzinę wsadzić do lodówki. Dobrze jest podzielić je na 2 części.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na około 0,5 cm wysokości. Zostawiamy ciasto by odpoczęło. (nauczyłam się że najlepsze pączki wychodzą wtedy kiedy po każdym etapie obróbki dajemy odpocząć ciastu by jeszcze ciut mogło wyrosnąć).
    Kiedy ciasto lekko podrośnie delikatnie szklanką zaznaczamy na połowie ciasta krążki w których środku umieścimy nadzienie.
  • 3. Dżem (ja używam truskawkowego) mieszamy z konfiturą różaną. Układamy centralnie w środku odznaczonych szklanką krążków (mniej więcej pół łyżeczki). Następnie nakładamy drugą połową ciasta - nie dociskamy! tylko nakrywamy. Teraz możemy szklanką wykrawać pączki., tak aby wybrzuszenie z nadzieniem znajdowało się w środku. Ta metoda sprawdziła mi się. Z pączków - o ile są dobrze wykrojone - nie wylewa się nadzienie. Tak wykrojone zostawiamy pod ściereczką na kilka minut by jeszcze wyrosły.
  • 4. W szerokim garnku rozgrzewamy 4 kostki smalcu. Kiedy będzie już całkiem roztopiony wrzucamy wyrośnięte pączki, około 4 sztuk na raz. Najlepiej wrzucać je wierzchem do dołu, czyli wrzucamy na tłuszcz odwrotnie niż leżały na stolnicy. Najlepszy do smażenia pączków jest smalec. Smażymy je na złoty kolor i odwracamy widelcem na drugą stronę.
    Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany to samo smażenie trwa około 3 minut. Trzeba uważać żeby nie przypalić. Jasno brązowy kolor wystarczy - po wyjęciu lekko ściemnieją.
  • 5. Na koniec posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić lukier. SAMCZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować