1.
Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników ( u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto). Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy
Porady
Ja do ciasteczek dodałam jeszcze trochę mleka w proszku
Komentarze