Domowe mleko kokosowe

5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Mleko nie różni się smakiem od sklepowego, jest bez konserwantów i robi się dość szybko i prosto. Można dodawać go do deserów, ciast i dań orientalnych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Domowe mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórka kokosowe zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na ok. 2- 3 godziny. Zmiksować blenderem. na miseczkę wyłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć masę kokosową, dobrze wycisnąć. Suchą masę kokosową ponownie zalać 1,5 szklanki wrzątku, zmiksować blenderem i znowu odcisnąć. Przechowywać w lodówce 2- 3 dni.

Porady

Po odstawieniu na noc do lodówki mleko się rozwarstwia i tworzy się śmietanka. Można ją zebrać delikatnie z wierzchu i stosować według uznania. Z podanej porcji wychodzi ok. 2 i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Suchej masy kokosowej radzę nie wyrzucać, można ją reaktywować dodając cukier, masło i mleko. mleko można stosować do zrobienia deserów, ciast, zamiast mleka krowiego do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować